Dagsljus är viktigare för hälsa & humör än vad de flesta tror
Ljus beräknas stå för 80 procent av alla våra sinnesintryck. Ljus är mer än bara belysning oavsett om vi är medvetna om ljuset eller inte så påverkar det såväl vår biologi som våra känslor, energinivå, social interaktion och självskattad hälsa.
Morgontimmarna är viktigast
Tiden på dygnet man är i ljus miljö har alltså stor inverkan på oss. När vi går upp på morgonen och träffas av dagsljus börjar kroppen producera serotonin, en signalsubstans som reglerar vår inre biologiska dygnsklocka, -vi vaknar till av det! Ljus under morgontimmarna har visat sig vara speciellt bra mot utveckling av bland annat depressiva besvär och är mer verkningsfullt än om man är i ljus på eftermiddagen.
Arbetsplatsen har stor betydelse
Många tillbringar den största delen av sin vakna tid på sin arbetsplats, varför det är just där vi ska få den största andelen ljus. Här är det av stor vikt med dagsljusinsläpp från fönster i lokalen och att din arbetsbelysning liknar dagsljus så mkt som möjligt för att du ska kunna prestera, behålla energi över arbetsdagen och må bra. Du kan använda en enkel ljusterapilampa på din arbetsyta för att erhålla positiva effekter av ljuset när du är inomhus. Visst är det smart!
Rätt belysning kan bota huvudvärk
Är arbetsmiljön ljusfattig kan du uppleva att dina ögon blir trötta och börjar klia, du kan få huvudvärk, du kan få ont i nacken, för du utan att tänka på det börjar sträcka fram huvudet för att se ordentligt på din skärm/arbetsyta. Nacken belastas då (likt gamnacke) av att hålla upp huvudets vikt och smärta uppstår. Huvudet skall hållas i helt upprätt position för att skona nacken, likt när du sitter med stolt hållning och tittar rakt fram. Bristande belysning över dagen ökar känsligheten för ljus kvällstid, särskilt för korta (blå) våglängder som är vanliga i bildskärmar och läsplattor, vilket i sin tur kan leda till sämre sömn.
Under kvällen uppfattar kroppen naturligt att det blir mörkare, och ur serotoninet börjar melatonin bildas. Melatonin är ett hormon som gör oss trötta och sömniga, och det bildas som mest under kvällen och natten.
Eftersom dagarna under höst och vinter är korta, och vi vanligtvis är inomhus under de få timmar som det finns dagsljus, bildar kroppen mindre serotonin, vilket gör oss tröttare än vanligt och påverkar även andra delar av kroppen, som aptit och sötsug. Serotonin påverkar även vårt mående, en för liten mängd av serotonin kan göra oss deprimerade.
Det enklaste sättet att fylla på med serotonin är alltså att gå ut under dagens tidiga ljusa timmar, exponera så mycket av kroppen som möjligt för dagsljuset och som komplement en ljusterapilampa inne bara för att känna sig lite piggare.